Onze prioriteiten
Wonen
De behoefte aan woningen in Uithoorn is groot. Met name jongeren, ouderen en mensen met een dringende woonbehoefte krijgen niet de kans om deze woonbehoefte te vervullen. Door sterker te sturen op het toevoegen van woningen, met name voor jongeren, ouderen en aandachtgroepen, de betaalbaarheid van wonen en de toekomstbestendigheid en vitaliteit van onze wijken en dorpen, creëren we een woningvoorraad die aansluit op de bevolkingssamenstelling van Uithoorn.
Openbare veiligheid
Veiligheid is een kerntaak van de overheid. De kwaliteit van wonen en het investerings-klimaat hangen samen met een stabiele en veilige omgeving. Samen met de politie, brandweer, openbaar ministerie, overige partners en inwoners zorgt de gemeente ervoor dat Uithoorn en De Kwakel veilig zijn en blijven voor jong en oud, inwoner, ondernemer en ambtelijke organisaties. Dit doen we door preventie, controle en handhaving met elkaar in balans te brengen.
Specialistische jeugdhulp
Het is een belangrijke taak van de gemeente om hulp te bieden aan jeugdigen en hun ouders met ernstige problemen rond opvoeden en opgroeien. Om dit nog beter te kunnen doen, zetten we in op het gebiedsgericht samenwerken (GGSW), waarbij we lokaal met verwijzers, voorveld en kennis vanuit de specialistische jeugdhulp op zoek gaan naar andere oplossingen dan het inzetten van individuele verwijzingen binnen specialistische jeugdhulp. Vanuit de hervormingsagenda jeugd worden sterke lokale teams ingericht, die zelf ook een stuk basishulp kunnen bieden. Naast inhoudelijke ontwikkelingen is kostenbeheersing een uitdaging. Vanuit een uitgebreide data-analyse zijn kansrijke ombuigsporen gestart, die als het goed is zowel op korte als lange termijn tot resultaten zullen leiden.
Dienstverlening, participatie en communicatie
In onze dienstverlening staat de inwoner centraal. We bieden uitstekende integrale dienstverlening en werken en handelen daarbij sensitief, transparant en oprecht vanuit vertrouwen en in actieve verbinding met de samenleving. Voor een betere dienstverlening moet wel worden voldaan aan twee randvoorwaarden. Enerzijds het op orde hebben van de informatiehuishouding. Anderzijds is datagedreven sturen van belang, waardoor betere analyses kunnen worden gemaakt. Er is een stevige ambitie voor onze dienstverlening uitgesproken: we gaan voor het rapportcijfer 8.
Binnen het programma Dienstverlening wordt gewerkt aan de professionalisering van participatie en communicatie. Het uitgangspunt is om steeds meer voorafgaand aan een project of beleidsontwikkeling duidelijkheid te scheppen over de manier waarop inwoners, ondernemers en andere partijen worden betrokken. Vervolgens is het belangrijk hier duidelijk over te communiceren.
Duurzaamheid
De afgelopen jaren is de basis gelegd in de vorm van de programma's energietransitie, klimaatadapatie en circulaire economie. Hieruit voortkomend wordt stapsgewijs onderzocht welke mogelijkheden er zijn om wijken binnen Uithoorn en De Kwakel van het aardgas te halen. Met de komst van netcongestie is deze puzzel complexer geworden. Daarnaast wordt met de beschikbare capaciteit gewerkt om gedragsverandering te creëren, zowel om de omgeving meer klimaatadaptief te krijgen door middel van vergroening, als inwoners en ondernemers meer bewust te maken van circulariteit van grondstoffen.