Effecten opgave en acties
Effecten - Wat willen we bereiken?
Inwoners hebben de zekerheid dat zij in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien
Inwoners zijn financieel zelfredzaam
Inwoners nemen naar vermogen deel aan het arbeidsproces
Inburgeraars zijn geïntegreerd in de Uithoornse samenleving
Opgave - Wat moeten we verbeteren?
Voorkomen waar mogelijk door inzet op vroegsignalering en preventie.
Vanuit bestaanszekerheid de verbinding leggen naar woonvraagstukken en duurzaamheid (zoals energiearmoede).
Versterk de mensgerichte en integrale benadering, waarbij er samen met de inwoner wordt gekeken naar mogelijkheden.
Aanbieden van een (financieel) vangnet voor inwoners die onvoldoende in eigen inkomen kunnen voorzien.
Stimuleren en begeleiden naar werk of andere passende dag invulling.
Begeleiden van inburgeraars en zorgen voor ondersteunende voorzieningen.
Acties - Welke acties gaan we daarvoor uitvoeren?
Uitvoering en inbedding (pilots) nota bestaanszekerheid
In 2025 gaan we door met de implementatie van de ambities en de maatregelen uit de nota bestaanszekerheid. We zetten in op het verhogen van het bereik van minima-voorzieningen onder rechthebbenden, waaronder jongeren, en het verder vereenvoudigen en toegankelijker maken van deze voorzieningen. Hiervoor ronden we de in de nota opgenomen pilots in 2025 af en zorgen voor evaluatie en inbedding van de uitkomsten in het reguliere beleid.
Optimalisatie schuldhulpverlening
In aansluiting op de landelijke kaders vanuit het Plan basisdienstverlening schuldhulpverlening en de gedragscode van de NVVK, gaan we verder met de in 2024 ingezette optimalisatie, implementatie en borging van schuldhulpverlening en vroegsignalering.
Integrale samenwerking vanuit bestaanszekerheid op pijlers 'wonen' en 'zorg'
Op het gebied van wonen werken de verschillende afdelingen binnen de gemeente samen om kwetsbare doelgroepen te ondersteunen bij het vinden van een betaalbare en veilige woning. De richtinggevende oplossingen vanuit de beleidskaders bestaanszekerheid en wonen worden samengebracht in de uitvoeringsagenda’s om ook op dit gebied integraal en doelgericht te kunnen opereren. Ondanks het aflopen van de rijksmiddelen op het gebied van energiearmoede, handhaven we de ambitie als gemeente om onze inwoners te blijven ondersteunen op dit gebied. Door slimme samenwerkingen intern en met de partners zorgen we voor advies op maat en lichte financiële ondersteuning aan inwoners op het gebied van duurzaamheid en energiearmoede. Tot slot werken we samen met onze lokale en landelijke partners op het gebied van een gezonde leefstijl en op het gebied van de gezondheidszorg om preventie te bevorderen en tegelijkertijd de zorg zo toegankelijk en betaalbaar mogelijk te houden voor onze inwoners.
Evaluatie en actualisatie beleidsnota re-integratie
De huidige beleidsnota “Iedereen telt mee” loop tot en met 2025. In 2025 start de evaluatie en actualisatie van deze beleidsnota. Hierbij zal specifiek aandacht zijn voor onderzoek naar (de behoefte van) de doelgroep en de beschikbare re-integratie instrumenten.
Lokaal vertalen Participatiewet in balans
De Participatiewet in balans is een grootschalig programma om de Participatiewet die uit balans is geraakt, weer in balans te krijgen en te laten werken volgens de bedoeling van menselijke maat, vertrouwen en eenvoud. De verwachting is dat per januari 2025 een pakket van ruim 20 wetswijzigingen in werking treedt als eerste stap van dit programma. Deze wetswijzigingen hebben met name gevolgen voor onze uitvoerder Duo+. In afstemming met elkaar worden de wetswijzigingen doorgevoerd in de uitvoering.
Nieuwe wet ‘van school naar werk'
In 2025 zal naar verwachting de nieuwe wet van school naar werk ingaan. Deze wet geeft gemeenten vanuit de Participatiewet een meer preventieve rol bij het ondersteunen van jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. De daadwerkelijke wijzigingen, taken en middelen zijn op dit moment nog niet volledig duidelijk.
Verwerken beleid nieuwe kabinet
Door het nieuwe kabinet zijn maatregelen aangekondigd met betrekking tot ‘werken moet lonen’. Het blijft een uitdaging voor de gemeente om, aanvullend op het structurele rijksbeleid op het gebied van inkomenszekerheid, woonzekerheid, gezondheid en kansengelijkheid aanvullend maatwerk te kunnen bieden.
Daarnaast is er een aantal wet- en regelgevingstrajecten gestart die invloed (kunnen) hebben op de dienstverlening binnen het programma bestaanszekerheid, arbeidsparticipatie en inburgering waaronder het plan basisdienstverlening schuldhulpverlening, aanpak geldzorgen armoede en schulden, hervorming arbeidsmarktinfrastructuur en de eenverdienersregeling. Wij volgen deze ontwikkelingen nauwgezet en zullen deze waar nodig vertalen in ons lokale beleid en uitvoering.
Door het nieuwe kabinet zijn ook maatregelen aangekondigd op het gebied van asiel en migratie. Er wordt ingezet op een forse beperking van de asielinstroom en een verbod op het geven van voorrang bij de toewijzing van een sociale huurwoning aan statushouders. Het is op dit moment onduidelijk in hoeverre en op welke manier deze plannen gerealiseerd zullen worden. En op welke termijn en wat deze concreet betekenen voor onze gemeentelijke aanpak.
Evaluatie en actualisatie beleidsnota inburgering
Begin 2025 ligt de evaluatie en actualisatie van de beleidsnota inburgering ter besluitvorming voor in de gemeenteraad. Hierin blikken we terug op de eerste ervaringen met de nieuwe Wet inburgering sinds de inwerkingtreding in 2022. Op basis van de evaluatie bepalen we welke beleidskeuzes uit de huidige beleidsnota behouden blijven en doen we voorstellen voor bijstelling van het beleid. In 2025 gaan we aan de slag met de implementatie van de geactualiseerde beleidsnota inburgering.