Effecten opgave en acties
Effecten - Wat willen we bereiken?
Uithoorn is een aantrekkelijke gemeente waar inwoners en ondernemers veilig zijn en zich veilig voelen
Inwoners en ondernemers werken samen met professionele partners om de veiligheid te vergroten.
Opgave - Wat moeten we verbeteren?
Vergroten betrokkenheid inwoners en ondernemers bij veiligheidsproblematiek
Versterken integrale aanpak door een goede balans tussen preventie, interventie, controle en repressie
Het verbinden van zorg en veiligheid met elkaar en met de fysieke leefomgeving
Inzetten op voorkomen van jeugdoverlast en -criminaliteit
Voorkomen van escalatie in complexe casussen
Acties - Welke acties gaan we daarvoor uitvoeren?
Vergroten focus binnen opgavegerichte wijkaanpak zorg en veiligheid
Op basis van de ervaringen in voorgaande jaren wordt de opgavegerichte wijkaanpak zorg en veiligheid aangepast, waarbij de aanpak meer focus zal hebben op specifieke zorg- en veiligheidsproblematiek in de wijken. Dit is een wijziging t.o.v. de aanpak tot 2024, waar het vormen van wijknetwerken centraal stond. We zagen dat in de praktijk het merendeel van de ingebrachte signalen vanuit de wijknetwerken betrekking hebben op de openbare ruimte, zoals bestrating, groenonderhoud, verkeersveiligheid en bijvoorbeeld afval/parkeerbeleid. We zorgen er nu voor dat bewoners met deze signalen worden doorverwezen naar het meldsysteem (BuitenBeter app) of de samenwerking wordt opgezocht met partners en collega's uit het fysieke domein.
Door deze wijziging in de aanpak komt er binnen de wijkaanpak zelf meer ruimte om te focussen op specifieke thema's op het terrein van van zorg en veiligheid. Uiteraard blijven we inwoners en professionals betrekken bij het identificeren en aanpakken van dergelijke vraagstukken en hotspots.
Stimuleren van bewustwording van ondermijning onder inwoners en ondernemers
In 2025 wordt de koers van de voorgaande jaren op het gebied van ondermijning voortgezet. Communicatie en preventieactiviteiten worden ingezet om inwoners en ondernemers alert te maken op de signalen en gevaren van ondermijning. Bijzonder aandacht blijft er daarbij voor de sierteelt sector, door de deelname aan het programma weerbare sierteelt. De gemeente Uithoorn faciliteert de contacten tussen het programma en de ondernemers binnen de sector, om deze weerbaar te maken tegen ondermijnende criminaliteit.
Professionaliseren Informatieknooppunt Ondermijning
Vanuit de ondermijningsaanpak is er de wens om een centrale plek te creëren waar meldingen en informatie over (vermoedelijke) ondermijning vanuit verschillende bronnen bij elkaar kan worden gebracht en kan worden bekeken hoe en door wie die signalen het beste kunnen worden opgepakt. In de afgelopen jaren is in samenwerking met de partners als politie en handhaving een begin gemaakt met het inrichten van een centraal informatieknooppunt. In 2025 wordt dit informatieknooppunt geprofessionaliseerd, om betere sturing te geven in de aanpak van ondermijning.
Voortzetten aanpak woonfraude
Vanuit de aanpak ondermijning is woonfraude in de vorm van spookbewoning geprioriteerd. Spookbewoning heeft een directe negatieve invloed op het aantal beschikbare woningen in de gemeente en een (in)direct verband met zowel drugscriminaliteit als mensenhandel, in de vorm van arbeidsuitbuiting. Het aanpakken van woonfraude is van essentieel belang voor het vergroten van de leefbaarheid en veiligheid binnen onze gemeente. Als onderdeel van een bredere aanpak om woonfraude binnen onze gemeente aan te pakken en te verminderen, is een Coördinator Woonfraude aangesteld voor een pilotjaar. Deze coördinator zal een cruciale rol spelen in het opzetten en coördineren van het Gemeentelijk Interventie Team (GIT) voor integrale controles en handhaving op casus-niveau, het samenwerken met de Toezichthouder BRP ten aanzien van leegstand, en het prioriteren van signalen en meldingen met betrekking tot spookbewoning.
Voortzetten aanpak kwetsbare meiden
Doel van de aanpak kwetsbare meiden is om die meiden te ondersteunen en begeleiden bij het versterken van hun zelfredzaamheid, het vergroten van hun weerbaarheid en het bieden van kansen op een gezonde toekomst. Die aanpak heeft geresulteerd in het opbouwen van een vertrouwensband met meiden, wat zorgde voor verbeterde communicatie, een gevoel van gemeenschap en het voorkomen van crisissituaties door tijdige ondersteuning. De extra inzet van een jongerenwerker voor de kwetsbare meiden aanpak in 2024 is geborgd in de nieuwe opdracht voor het jongerenwerk in 2025 en daarmee wordt de aanpak doorgezet.
Aanpakken overlast vanuit Meldpunt Zorg en Overlast (MZO)
Om gecoördineerd jeugdoverlast en overlast in woonomgevingen te verminderen en hulp te kunnen bieden aan zorgbehoevenden die zelf geen hulp vragen (bemoeizorg), heeft de gemeente het Meldpunt Zorg & Overlast. Ook in 2025 kunnen bewoners en professionals een melding doen, waarna een regisseur voor gecoördineerde afhandeling zorgt. Bij eventueel meervoudig complexe problematiek kan de regisseur van het MZO een beroep doen op de collegiale expertise binnen het team Zorg & Veiligheid of de expertise van het Actiecentrum Veiligheid en Zorg (AcVZ) in Amsterdam.
Aanpak mensenhandel
Conform het landelijke programma ‘Samen tegen mensenhandel’ realiseert de gemeente een aanpak ter bestrijding en bescherming van slachtoffers van zowel seksuele, criminele als arbeidsuitbuiting. Er is hiervoor een aanpak opgezet en is er (mede) voor Uithoorn een zorgcoördinator mensenhandel gekomen. In 2025 wordt deze aanpak voortgezet.
Intensieve aanpak jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit
Gerelateerd aan jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit is er binnen de gemeente Uithoorn specifieke aandacht voor het voorkomen van jonge aanwas. De aanpak richt zich zowel op het bieden van perspectief aan jongeren, als het vergroten van ouderbetrokkenheid en wordt voortgezet in 2025 door middel van onder meer de inzet van specialistisch jongerenwerk en de Lokale Persoonsgerichte Aanpak (LPGA). Voor jongeren waar zorgen over bestaan, maar nog te weinig zorgen om ze op te nemen in de hieronder genoemde persoonsgerichte aanpakken, is er deze Lokale Persoonsgerichte Aanpak.
Persoonsgerichte aanpakken en verbinding met het AcVZ
De gemeente Uithoorn maakt gebruik van diverse persoonsgerichte aanpakken, die ook in 2025 worden ingezet om kwetsbare (jeugdige) personen te ondersteunen. Het doel van deze aanpakken is gericht op het verbeteren van toekomstperspectieven, voorkomen van recidive en voorkomen dat broertjes en/of zusjes, van de personen in de aanpak, afglijden naar criminaliteit. Voor de jongeren met zware (drugs-)criminaliteit problematiek is er de top600/Veilig Alternatief aanpak. Voor jongeren met een beginnend criminele carrière is er de Doorgroeiersaanpak. Ook is er regievoering op ex-gedetineerden, personen met onbegrepen gedrag, radicalisering en extremisme. Voor deze persoonsgerichte aanpakken wordt regionaal samengewerkt binnen het Actiecentrum Zorg en Veiligheid (AcVZ) in Amsterdam. Zo wordt optimaal aangesloten bij de laatste ontwikkelingen in de diverse persoonsgerichte aanpakken.
Samenwerking Blijvend Veilig.
Het team zorg en veiligheid werkt sinds 2021 samen in de vorm van een proeftuin met de Raad voor de Kinderbescherming, Veilig Thuis, Jeugdbescherming regio Amsterdam, de William Schrikker Stichting en de Blijf Groep aan de aanpak Blijvend Veiligheid. In deze aanpak staat het perspectief van de veiligheid van elk gezinslid centraal, met de volgende doelstellingen:
Het voorkomen van overdrachten, wat zowel effectiviteit en efficiency ten goede komt.
Verbindingen in de wijk tot stand brengen – samenwerken i.p.v. overdragen.
Minder inzet van gezagsbeperkende maatregelen.
In 2025 wordt de proeftuin voortgezet. Ook zal in 2025 naar verwachting landelijk gekeken worden naar de opbrengsten van de diverse proeftuinen die allemaal vallen onder het landelijke programma 'Toekomstscenario voor kind- en gezinsbescherming'. Dat programma richt zich op een eenvoudigere, gezinsgerichte aanpak die transparantie, rechtsbescherming en verbetering omarmt.