Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. Kinderen en jongeren krijgen volop kansen waarmee zij hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen

  2. Jeugd krijgt passende zorg en voorzieningen geboden om gezond op te kunnen groeien

  3. Kinderen en jongeren groeien veilig en zoveel mogelijk in hun eigen omgeving op

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  • Bied mogelijkheden voor ontwikkeling, ontspanning en plezier.

  • Zet in op preventie, signaleer hierdoor eerder en pleeg passende interventies om complexere problemen te voorkomen.

  • Verbeteren aansluiting ondersteuning en zorg voor de complexere problemen met aandacht voor gehele gezin.

  • Versterk de mensgerichte en integrale benadering, waarbij er samen met de inwoner wordt gekeken naar mogelijkheden.

  • Zo vroeg mogelijk signaleren en aanpakken huiselijk geweld en kindermishandeling.

Acties - Welke acties gaan we daarvoor uitvoeren?

Breed inzetten middelen Nationaal Programma Onderwijs (NPO)

Komend jaar is het laatste jaar voor de uitvoering van de activiteiten voortkomend uit de middelen Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Gemeenten hebben van het rijk NPO middelen ontvangen (éénmalig) voor de schooljaren 2021 t/m 2025. Het doel hiervan is om de opgelopen leervertragingen als gevolg van corona terug te dringen. Op basis van de behoeften van de leerling populatie (vooraf in kaart gebracht) is gekozen voor het aanbieden van een divers en breed activiteitenaanbod voor de doelgroepen: 0–4, 4–12 en 12–18 jarigen.

Veel activiteiten van de afgelopen jaren zullen in schooljaar 2024/2025 worden gecontinueerd of afgerond/geborgd, vanwege het succes en de opbrengsten daarvan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de thuiszittersaanpak, waarin specifiek ingezet wordt op het terugdringen van het aantal thuiszitters binnen onze gemeente. Maar ook de inzet van de cultuurbus, die het mogelijk maakt voor elke school om culturele uitstapjes te ondernemen is de afgelopen jaren goed ontvangen en veelvuldig ingezet.

Komend jaar wordt er nog extra geïnvesteerd bijvoorbeeld op de ondersteuning van jongeren met een beperking die zelfstandig willen leren reizen, passend bij de nieuwe ontwikkeling van het leerling vervoer waar intensiever ingezet wordt op eigen kracht van de leerlingen. In de afronding van dit laatste jaar zullen we doormiddel van een evaluatie met input van alle belangrijke stakeholders bepalen wat de inzet heeft opgeleverd en of voortzetting wenselijk is door borging elders of inzet van andere middelen.

Opzetten pilot peuter/kleuter groep

De peuter/kleuter groep heeft twee jaar als pilot gedraaid. In deze tijd heeft het IKC Het Duet veel ervaring opgedaan en intensief en structureel overleg gevoerd met de betrokkenen. De groep word voortgezet in regulier aanbod. Dit is een voortzetting van de samenwerking tussen de kinderopvang en het primair onderwijs. De ervaring met deze groep groeit en kan steeds worden ingezet om de kansengelijkheid te vergroten. Er lopen onderzoeken vanuit het rijk om te kijken naar kansen en effecten van deze groepen. De informatie die hieruit volgt zal worden meegenomen in besluiten om deze groepen eventueel op meer locaties in de toekomst te openen.

Democracity op alle basisscholen

Het spel Democracity heeft afgelopen schooljaar weer plaatsgevonden in de raadzaal. Een aantal raadsleden heeft hier als spelbegeleider een rol in gehad. Deze inbreng is een unieke kans voor de kinderen van groep 8 om kennis te maken met democratisch burgerschap. Ook komend schooljaar zetten wij het aanbieden van dit spel aan alle basisscholen voort.

Uitrollen preventieve aanpak leerplicht en thuiszitters

Zoals eerder beschreven in de jaarstukken is de preventieve aanpak leerplicht inmiddels ingebed. Door het volgen van de Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS) bij wettelijk gemeld verzuim, werken de klantmanagers onderwijs preventief.

Voor de ondersteuning in de aanpak thuiszitters worden er zoals hierboven genoemd ook komend jaar nog extra gelden vanuit de NPO middelen ingezet om te voorkomen dat er (nog meer) jongeren thuis komen te zitten. Uit de eerdere evaluatie kwam naar voren dat veel jongeren behoefte hebben aan meer aandacht voor de daadwerkelijke reden voor hun verzuim. Voor komend schooljaar zal dit dus een aandachtspunt zijn.

Deskundigheidsbevordering aanpak gezinsgericht werken

Het Sociaal Team wordt in 2025 en de daarop volgende jaren verder geschoold op diverse onderwerpen om regionaal resultaatgericht samen te werken aan veiligheid in gezinnen. Hierdoor kunnen de professionals uit het team aansluiten bij regionale en landelijke ontwikkelingen, zoals de ontwikkelingen rondom Blijvend Veilig.

Stevige lokale teams

Uithoorn is samen met de andere DUO-gemeenten aan de slag gegaan met de opgave rond stevige lokale teams. Deze opgave komt voort uit de Hervormingsagenda Jeugd. Eén van de doelstellingen uit de landelijke Hervormingsagenda Jeugd is dat jeugdigen en hun ouders voor jeugdhulp laagdrempelig en dicht bij huis terecht moeten kunnen. Om dit te bereiken willen de gemeenten inzetten op stevige lokale teams met voldoende expertise en verbinding met specialistische hulp. Het is aan gemeenten zelf om keuzes te maken over de specifieke inrichting van hun toegangsfunctie en lokale teams, afhankelijk van context, schaal, geschiedenis en problematiek. Maar een aantal basiskenmerken en -competenties dienen overal terug te komen: dichtbij, integraal en met mandaat.

Op dit moment verzorgen we als gemeente wel de indicaties en regiefunctie als het gaat om het inzetten van jeugdhulp, maar verlenen we zelf geen basishulp. Daar wordt richting 2027 wel naartoe gewerkt in lijn met de vereisten vanuit de Hervormingsagenda. Op die manier bouwen we aan een stevig lokaal team dat het fundament vormt van het jeugdhulpstelsel en zetten we in op preventie en bieden zelf ook basis jeugdhulp.

Hoofdlijnenbesluit aanvullende jeugdhulp

Binnen het huidige stelsel voor specialistische jeugdhulp werken we samen met de gemeente Amsterdam en de andere DUO-gemeenten aan een gezamenlijke stip op de horizon in 2027. Eind 2026 lopen de huidige contracten af voor de specialistische jeugdhulp. Doel is om te werken aan een toekomstbestendig jeugdhulpstelstel dat financieel beheersbaar is. Daarbij anticiperen we op veranderende wettelijke kaders (bijvoorbeeld vanuit de Hervormingsagenda) en bouwen we voort op wat we al in gang hebben gezet.

Begin 2025 zullen aan de raad richtinggevende uitspraken gevraagd worden in het zogenaamde 'Hoofdlijnenbesluit' en op basis daarvan zullen de voorbereiding in 2025 plaatsvinden van de voorziene veranderingen vanaf 2027. Dit traject heeft een nauwe samenhang met de vormgeving van stevige lokale teams, die als basis zullen gaan fungeren binnen het stelsel en waarbij (indien nodig) aanvullende (specialistische) jeugdhulp kan worden ingezet.

Gebiedsgericht werken in jeugddomein (van preventief tot jeugdhulp)

Bij gebiedsgericht samenwerken (GGSW) wordt de kennis en inzet van de specialistische jeugdhulp dichtbij het lokale team georganiseerd. In individuele casussen kan zo meer vraaggericht gewerkt worden waarbij ieder zijn specialisme inbrengt. Verder kan met een gebiedsgerichte inrichting beter ingespeeld worden op bredere signalen, behoeften en vraagstukken binnen een gebied door de verschillende partners.

In 2024 is een procesbegeleider voor de DUO gemeenten gestart om praktisch met gebiedsgericht samenwerken aan de slag te gaan. Hiertoe wordt een startfoto en aansluitplan gemaakt met de uitvoering en verschillende partijen (huisartsen, gecertificeerde instellingen, lokale teams en zorgaanbieders). Gebiedsgericht samenwerken is een langlopend proces dat ook in 2025 en verder zijn verloop zal hebben. Het hangt in grote mate samen met het ontwikkelen van stevige lokale teams.

Uitvoeren sturingsmogelijkheden project kostenbeheersing specialistische jeugdhulp

In 2023-2024 is als vervolg op de proeftuin specialistische jeugdhulp (onderdeel prorgramma datagedreven sturen), de projecten ‘sturen op inhoudelijke beleidslijnen en ‘vergroten kostenbewustzijn’ een project gestart ‘kostenbeheersing jeugdhulp’. In 2024 is daarvan de analyse opgeleverd met aanbevelingen in de vorm van ombuigsporen. Het project bevat acties voor de korte termijn (waaronder gesprekken met verwijzers zoals huisartsen en andere partijen zoals onderwijs) over normaliseren en steviger sturen op de toegang en de (middel-)lange termijn, zoals (laten) ontwikkelen van meer collectieve vormen van jeugdhulp. De eerste ombuigsporen worden inmiddels uitgevoerd en zullen ook in 2025 verder vervolg krijgen.

Uitvoeren regioaanpak 'Veiligheid voor Elkaar'

Er komt een nieuwe regioaanpak huiselijke geweld en kindermishandeling omdat de regioaanpak 'Veiligheid voor Elkaar op zijn einde loopt. In 2025 zal er dus een nieuwe regioaanpak worden ingezet. Hierin wordt het belang gevoeld om samen aan de opgave te werken om huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel geweld te voorkomen, stoppen en duurzaam op te lossen. Dit wordt gedaan vanuit de gedeelde missie: 'Wij moeten ervoor zorgen dat de generaties na ons een gezond en geweldloos bestaan kunnen leiden. Dat is onze verantwoordelijkheid. Klein of groot, ieder van ons kan en moet daarin iets doen.' Uit deze regionale aanpak volgen lokale acties in de gemeente Uithoorn. Alle acties die lokaal worden ingezet in opvolging van het regionale programma staan opgenomen in het Uitvoeringsprogramma van het Integraal Veiligheidsbeleid.

Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP)

Vanuit het Integraal Huisvestingsplan (IHP) onderwijs 2021-2025 lopen er momenteel twee grote projecten: Vakcollege Thamen en nieuwbouw Vuurvogel. De investering voor het Vakcollege Thamen is in 2023 goedgekeurd door de gemeenteraad, waarmee we vanuit de ontwerpfase komend jaar hopen richting de vergunningsfase te kunnen. Voor de nieuwbouw van de Vuurvogel verwachten we eind 2024 het investeringsvoorstel voor te kunnen leggen aan de raad en indien de raad daarmee instemt dan zullen we in 2025 verdergaan met de ontwerpfase van dit project.

Elke 4 jaar vindt er een herijking van het IHP plaats. In 2025 zal de eerstvolgende herijking van het IHP plaatsvinden en wordt opnieuw de balans opgemaakt voor zowel de korte termijn 2025-2029 als de lange termijn van 2029-2040. Het plan zorgt ervoor dat gemeenten en schoolbesturen gezamenlijk werken aan goede huisvesting voor onderwijs.

Taalachterstanden

Binnen Uithoorn bieden we inwoners die te maken krijgt met een (dreigende) taalachterstand een ruim aanbod aan ondersteuning. Voor kinderen waarbij op jonge leeftijd taalachterstanden worden geconstateerd bieden wij onder andere een voorschools programma. De pilot Meerwijk loopt nog steeds, een initiatief waarin de verbinding tussen de voorschool en de basisschool wordt versterkt. In deze pilot is het verhogen van de ouderbetrokkenheid een van de doelen. De pilot is inmiddels op een aantal onderdelen structureel ingebed. Het doel voor 2025 is om ook de overige delen waar mogelijk structureel in te zetten. Daarna zullen we nadenken over een uitbreiding van deze werkwijze binnen de andere wijken van onze gemeente.

Voor volwassenen is het taalhuis onze vaste partner op het gebied van taalachterstanden en/of laaggeletterdheid. Sinds 2024 zijn we binnen de gemeente gestart met de pilot van de taalmeter Mensen met een bijstandsuitkering worden doormiddel van deze tool getest op hun taalniveau en op basis van de uitkomsten wordt individuele ondersteuning en/of groepsondersteuning geboden om het taalniveau te verbeteren.

Doorgaande lijn kinderopvang en onderwijs

Binnen Uithoorn zetten we al een aantal jaren actief in op de doorgaande lijn. Een soepele overgang van o.a. voorschool naar school helpt kinderen een goede start te maken op de basisschool samenwerking met de kinderopvang, de scholen en de samenwerkingsverbanden zetten we hierop in. De pilot Meerwijk is een voorbeeld waarin nauw samengewerkt wordt tussen kinderopvang, zorg en onderwijs. Komend jaar willen we gebruiken om afspraken hierover te borgen en breder uit te rollen, door o.a. afspraken op papier te zetten tussen de kinderopvang (VE) en het primair onderwijs. Hier zijn in 2024 de eerste stappen voor gezet en dit krijgt in 2025 een vervolg.

Ontwikkelvisie 0-18 jarigen

De Ontwikkelvisie kansrijk, gezond en veilig opgroeien in Uithoorn is in 2022, samen met verschillende partners zoals kinderdagverblijf, primair en voortgezet onderwijs, jeugdzorg en ouders, ontwikkeld om gezamenlijk te komen tot een visie op kansrijk, gezond en veilig opgroeien in Uithoorn. De Ontwikkelvisie bestaat uit 10 pijlers. Ook in 2025 zal verder uitvoering gegeven worden aan de Ontwikkelvisie. Zo is er een werkgroep die zich bezig houdt met de verdere implementatie van de visie. De Ontwikkelvisie is en blijft onderdeel bij de ontwikkeling van de plannen voor de Vuurvogel. Er zijn elk kwartaal brede werkveldoverleggen met het gehele werkveld preventieve jeugdzorg en onderwijs om uitvoering te geven aan de 10 pijlers.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf