Effecten opgave en acties
Effecten - Wat willen we bereiken?
Kwetsbare doelgroepen kunnen gebruik maken van de ruimtelijke voorzieningen.
De identiteit en historie van de gebieden komt terug in de inrichting.
Gemeentelijk vastgoed faciliteert effectief en efficiënt de maatschappelijke doelstellingen.
Opgave - Wat moeten we daarvoor verbeteren?
Houd rekening met kwetsbare doelgroepen bij het realiseren en beheren van de openbare ruimte, maatschappelijk vastgoed en woningbouw.
Zet het maatschappelijk vastgoed in om verschillende maatschappelijke functies elkaar te laten versterken.
Benut de onderscheidende kwaliteiten van Uithoorn en houd rekening met culturele en historische eigenschappen.
Acties - Welke acties gaan we daarvoor uitvoeren?
Verbeteren toegankelijkheid
Samen met DUO+ en Samenleving wordt op basis van het VN-Verdrag gekeken naar het verbeteren van de toegankelijkheid van de openbare ruimte en het gemeentelijke vastgoed. Daarin wordt bekeken wat er al is in beleid en werkprocessen en worden eventuele knelpunten en verbeterkansen meegenomen.
Benutten van kansen om bij de aanleg van nieuwe structuren de culturele en historische eigenschappen te benadrukken
Samen met de afdeling Samenleving en DUO+ worden uitgangspunten geformuleerd hoe hier vorm aan gegeven kan worden. Dit kan bij nieuwe ontwikkelingen worden betrokken. En wordt meegenomen in de uitwerking van de gebiedsprogramma's. Zie het deelprogramma Ontwikkeling van gebieden en locaties.
Uitvoering nota vastgoed
In de nota vastgoed is in het kader van verduurzamen van het vastgoed opgenomen om de haalbaarheid van verduurzamen te onderzoeken. Dit geldt voor de gebouwen die voor de vastgoedportefeuille behouden blijven. De realisatie wordt dan in de tijd gezet aan de hand van een duurzaam meerjaren onderhoudsplanning (DMJOP). De raad ontvangt hierover een voorstel.
Locatieontwikkeling Vakcollege Thamen
De voorbereidingen voor de nieuwbouw van Vakcollege Thamen zijn in volle gang. Het ontwerpproces is gestart, voor zowel de school met gymzalen als de resterende kavel voor woningbouw. Voor de nieuwbouw van de school wordt op dit moment fasegewijs gewerkt naar een definitief ontwerp.
Beide ontwerpen zijn begin 2025 zover dat we het vergunningsproces kunnen starten. De start van het schoolgebouw is gepland in 2026, de nieuwbouw volgt na oplevering van het schoolgebouw. Over de grondexploitatie van de resterende kavel voor woningbouw volgt nog een voorstel waarover de raad een besluit kan nemen.
Nieuwbouw Zijdelwaard
Na het raadsbesluit ten behoeve van het krediet wordt er een ontwerpteam samengesteld. Het streven is dat het ontwerpteam in 2025 het definitieve ontwerp gereed heeft. Voor het project dient een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (Bopa)-procedure te worden doorlopen en een omgevingsvergunning (bouwvergunning) te worden aangevraagd. Via een Europese aanbesteding wordt een aannemer geselecteerd. Start van de realisatie van de nieuwbouw is gepland in 2026/27. De basisschool zal gedurende de bouw tijdelijk in 't Buurtnest worden gehuisvest.