Effecten, opgaven en acties

Acties - Welke acties gaan we uitvoeren om de opgaven onder Bestuur & Overhead op te lossen?

Monitoren College-uitvoeringsprogramma (CUP) en midterm review

Het college van B&W heeft na de gemeenteraadsverkiezingen op basis van het coalitieakkoord het CUP vastgesteld. Daarin worden de opgaven beschreven die moeten bijdragen aan het bereiken van de eveneens beschreven maatschappelijke effecten. Dit CUP is het richtsnoer voor handelen door het college voor deze collegeperiode. Middels monitoring van de bijbehorende acties wordt actief gestuurd op het realiseren van de opgaven en daarmee ook de bijdrage aan de maatschappelijke effecten.

Het college heeft in juni 2024 teruggekeken naar de afgelopen bestuursperiode en ook vooruitgekeken en dit is opgenomen in de Midterm review (MTR). De conclusie vanuit de MTR is dat voor alle drie de programma’s geldt dat de meeste activiteiten op schema liggen of zijn afgerond. Een aantal acties heeft (enige) vertraging opgelopen. Om ook in de toekomst flexibel en adaptief te kunnen zijn, is verdere doorontwikkeling van de ambtelijke organisatie nodig. Daarnaast is ook tijd nodig om zorgvuldig en kwalitatief goed uit te kunnen voeren wat bedacht is, het verwezenlijken van de visies. In deze verwezenlijking gaat de meeste tijd zitten, al dan niet door ketenafhankelijkheden die we niet zelf (altijd) in de hand hebben. De uitdaging blijft om deze visies goed uit te gaan of blijven voeren en hierop zal dan ook verder in 2025 ingezet worden.

Actualiseren nota verbonden partijen en implementatie

In september 2024 is de geactualiseerde nota verbonden partijen door de raad vastgesteld. De implementatie van deze nota is inmiddels opgestart. Een onderdeel hierbinnen is het opnieuw indelen in sturingsregimes van de verbonden partijen en dit zal in 2025 verder worden uitgewerkt.

Implementeren uitkomsten bestuurskrachtonderzoek

In 2022 is het bestuurskrachtonderzoek afgerond en de raad heeft een werkgroep ontwikkeling bestuurskracht ingesteld inclusief een daarbij horende opdracht. Deze werkgroep bestaande uit raadsleden, een collegelid en ambtenaren, heeft in 2024 als onderdeel van de opdracht een casus uitgewerkt op procesgang en hiervan de resultaten gedeeld met de raad. In vervolg hierop zal in 2025 opnieuw naar een bestaande casus worden gekeken, waarbij met name het aspect van bestuurlijke besluitvorming onder de loep wordt genomen.

Aansturing Duo+

Vanuit het voorzitterschap door Uithoorn is ingestoken op stroomlijning van de governance Duo+. Dat heeft geresulteerd in een verschuiving naar een meer toezichthoudende rol van het bestuur Duo+ en een verdere verheldering van taken en rollen van onderliggende gremia, zoals het directieberaad en de opdrachtgevers-opdrachtnemersoverleggen. Deze lijn zetten we voort in 2025 door continu oog te houden voor de afspraken die we hebben gemaakt en daarop terug te vallen. Daarnaast hebben we voor de samenwerking met Duo+ leidende principes geformuleerd, die we als leidraad gebruiken in de samenwerking met Duo+. Door voornoemde zaken beogen we grip te houden op de aansturing van Duo+.

Versterken representatie

De representatie van de gemeente is belangrijk voor het positioneren van de gemeente en zijn bestuurders. Hierbij onderscheiden we verschillende soorten: de belangrijkste zijn de nationale vieringen (o.a. lintjesregen en 4 en 5 mei), de lokale vieringen (onder andere de verjaardag van Uithoorn), de jubilarissen (waaronder 50- en 60-jarige huwelijken en 100-jarigen) en de bedrijfsbezoeken. Steeds wordt daarbij gezocht naar hoe de wensen van betrokkenen hier ingevuld kunnen worden en hoe lokale mensen en organisaties hierbij betrokken kunnen worden.

80 jaar Vrijheid!

In 2025 zal landelijk gevierd worden dat (Noordelijk) Nederland in 1945 bevrijd is en dat we sinds die tijd 80 jaar in vrijheid kunnen leven. De gemeente is in overleg met de 4 mei comités en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven of en hoe dit ook in Uithoorn passend gevierd kan worden.

Strategische visie

De strategische visie Uithoorn 2030 is een kaderstellend document voor beleid en besluitvorming en stamt uit 2013. Onder invloed van diverse ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld digitalisering, ziet de samenleving er inmiddels anders uit en zijn wellicht andere zaken en kaders nodig. Hierover zal het college in gesprek gaan met de raad met als inzet een eventueel nieuw te vormen strategische visie, in samenhang met de Omgevingsvisie, die wat meer op het fysieke domein is georiënteerd.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf