Effecten opgave en acties

Effecten - Wat willen we bereiken?

  1. De gemeentelijke organisatie en haar inwoners en ondernemers zijn energieneutraal en fossiel onafhankelijk

  2. De fysieke leefomgeving is bestand tegen extreme weersinvloeden

  3. De omgeving is biodivers en het groen heeft een hoge natuurwaarde

Opgave - Wat moeten we verbeteren?

  • Verminder het gebruik van grondstoffen en stimuleer het hergebruik van materialen

  • Verminder het energieverbruik en schakel over op duurzame bronnen voor energie en warmte

  • Verminder de effecten als gevolg van klimaatverandering (droogtestress, hittestress, wateroverlast, afname biodiversiteit)

  • Verbind groene en recreatieve gebieden met elkaar

  • Verduurzaam de gemeentelijke organisatie

Acties - Welke acties gaan we daarvoor uitvoeren?

Uitvoeren van continue campagne op het gebied van energiebesparing en duurzame energie

Onderdelen van deze continue campagne zijn onder meer: de duurzaamheidspagina, het bestrijden van energiearmoede, de inzet van het regionale energieloket en uitvoering van het Nationaal Isolatieprogramma.

Wijk Uitvoeringsplan (WUP) warmtetransitie (streven per jaar 1 wijk)

Op basis van het programma Energietransitie (2023) en de opgestelde Transitievisie Warmte (2021) zal in overleg met de stakeholders een wijkuitvoeringsplan worden opgesteld. Concreet zijn in 2024 verschillende onderzoeken uitgevoerd voor de Legmeer en Thamerdal & Zijdelwaard. In 2025 zal op basis hiervan de stap gezet worden naar de Wijkuitvoeringsplannen, waarover ook participatie plaatsvindt.

Opstellen nieuw Groenplan en Hitteplan volgens uitwerking van programma Klimaatadaptatie programma

In het kader van van het programma Klimaatadaptatie zal als één van de uitvoeringsplannen een gemeentelijk groenplan worden opgesteld. De kaderstellende doelen uit het programma Klimaatadaptatie, de Omgevingsvisie en het IBOR vormen hiervoor de basis. Met de uitwerking is in 2024 gestart. Naar verwachting zal deze in in de eerste helft van 2025 worden opgeleverd.

Daarnaast wordt in 2025 samen met Samenleving gestart met het opstellen van een Hitteplan. Hiervoor wordt zowel gekeken naar de fysieke leefomgeving als (maatschappelijke) gebouwen en de effecten daarvan op de gezondheid van onze inwoners.

Opstellen leidraad natuurinclusief bouwen

Natuurinclusief bouwen maakt onderdeel uit van de ambitie in de gemeentelijke omgevingsvisie op het gebied van klimaatadaptatie. Nader uitgewerkt gaat worden wat hieronder verstaan wordt en welke uitgangspunten opgesteld kunnen worden om de ambitie vorm te geven. Naar verwachting krijgt dit vorm in de loop van 2025.

Vliegwielprojecten Groene en Recreatieve Zone

Dit jaar gaan we op basis van de uitwerking van de projecten op zoek naar subsidies en budget voor het uitvoeren van de vliegwielprojecten die de meeste impact geven op de geformuleerde ambities in de Visie Groene en recreatieve zone. Deze projecten geven vorm aan de verbinding van groene en recreatieve gebieden.

Deelnemen aan gezamenlijk Uitvoeringsprogramma Westeinderscheg

Vanuit de provincie Noord-Holland wordt samen met de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Haarlemmermeer en Uithoorn gewerkt aan het versterken van het landschap, natuur in en de toegankelijkheid van de Westeinderscheg. Hiertoe wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld en uitgevoerd. In 2025 wordt verder vorm gegeven aan het uitvoeringsprogramma en wordt er gezocht naar financiële dragers voor de uitvoering. Daarbij wordt gesprek gevoerd en aanhaking gezocht bij de NOVEX-projecten (gebiedsgerichte uitwerkingen van de Nationale Omgevingsvisie) MRA, Schiphol en Groene Hart.

Inzetten op energiebesparing bij bedrijven

We zijn aangesloten bij het regionaal energieloket bedrijven. Hiermee worden bedrijven geïnformeerd en ondersteund bij het treffen van energiebesparingsmaatregelen. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) handhaaft op de energiebesparingsplicht bij bedrijven, de vorm hiervan gaat in overleg. De Omgevingsdienst heeft hiervoor extra middelen ontvangen met behulp van de subsidie vanuit de provincie voortkomend uit het energiebesparingsakkoord bedrijven. Het slim omgaan met energie is in tijden van netcongestie extra belangrijk geworden voor bedrijven.

Grondstoffenbeleid 2020-2025, fase 2

Om preventie van restafval en het scheiden van afval te bevorderen, is in 2024 is een pasjessysteem ingevoerd, voor bezoek aan het scheidingsdepot en het gebruik van de ondergrondse restafvalcontainers. De aanbieding van fijn restafval (1 zak van 60 liter of een minicontainer van 240 liter) wordt geregistreerd. Inwoners kunnen de registratie volgen in een digitaal bewonersportaal. Indien de raad de benodigde besluiten daartoe neemt gaat het recycletarief van start. Huishoudens betalen naast een vast bedrag aan afvalstoffenheffing een variabel tarief op basis van hun aanbod van restafval.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf